Jak zrobić kurczaka z cukinią i bakłażanem, żeby owe warzywa nie stały bezsmakową ciapką? Zróbcie ratatouille! To słynne francuskie danie jest rewelacyjnym sposobem na przepyszny dodatek do mięsa.
Składniki na kurczaka prowansalskiego:
- piersi z kurczaka
- olej
- czosnek
- zioła prowansalskie
- sól
- curry w proszku
- pieprz
- masło
- białe wino
Kurczaka
oczyszczamy. Filety dzielimy na 2 części (odcinam zwykle te male
fileciki z niewielką ilością tego dużego fileta i powstają w ten sposób 2
prawie równej wielkości części). W misce przygotowywujemy marynatę z
oleju, soli, dużej ilości ziół prowansalskich, czosnku oraz curry i
pieprzu. Dokładnie obtaczamy w marynacie każdy kawałek kurczaka i
zostawiamy na co najmniej godzinę (w tym czasie przygotujemy składniki
do ratatouile). Na dużej patelni rozgrzewamy masło i rumienimy kurczaka z obu stron i odkładamy do żaroodpornego naczynia z przykrywką. Na patelnie z masłem
wlewamy około 300ml wina i pozwalamy mu odparować. Zalewamy winem
kurczaka w naczyniu i przykrywamy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180st.
piekarnika na 15-20 minut (zależy od grubości filetów- sprawdźcie czy
najgrubszy z nich jest upieczony).
Składniki na ratatouille:
- bakłażan
- cukinia
- papryka czerwona
- cebula
- czosnek
- pomidory (ja mialam w puszce, ale nie sok pomidorowy z kawałkami pomidorów tylko same kawałki pomidorów, ale można sparzyć i pokroić świeże)
- sól
- zioła
- olej
- szczypior/zielona cebulka/ natka pietruszki do posypania na talerzu
Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 0,8cm i każdy plaster solimy. Odstawiamy na 30minut. Potem odsączamy wodę i osuszamy plastry ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy plastry cukinii i bakłażana do zrumienienia (najpierw cukinię, bo bakłażan wpija dużo oleju). Warzywa odstawiamy. Czosnek i cebulę siekamy drobno, paprykę kroimy w kostkę. Na tej samej patelni podsmażamy czosnek, cebulę i paprykę, dodajemy pomidory i dusimy bez przykrycia aż sok który puszczą pomidory lekko odparuje, doprawiamy sola oraz ziołami (oregano, bazylia). W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami: papryka z pomidorami, cukinia, bakłażan, papryka z pomidorami, cukinia, bakłażan, papryka z pomidorami. Tak przygotowane warzywa możemy zostawić aż do czasu gdy włożymy kurczaka do piekarnika (zarówno kurczak jak i ratatouille będą się piekły z piekarniku nagrzanym do 180st. przez 15-20 minut).
Ja podałam mojego kurczaka z ratatouille z młodymi ziemniakami, ale świetnie będzie smakował tez z ryżem.
sobota, 28 czerwca 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz