sobota, 28 czerwca 2014

Jak zrobić kurczaka z cukinią i bakłażanem, żeby owe warzywa nie stały bezsmakową ciapką? Zróbcie ratatouille! To słynne francuskie danie jest rewelacyjnym sposobem na przepyszny dodatek do mięsa.

Składniki na kurczaka prowansalskiego:
- piersi z kurczaka
- olej
- czosnek
- zioła prowansalskie
- sól
- curry w proszku
- pieprz
- masło
- białe wino

Kurczaka oczyszczamy. Filety dzielimy na 2 części (odcinam zwykle te male fileciki z niewielką ilością tego dużego fileta i powstają w ten sposób 2 prawie równej wielkości części). W misce przygotowywujemy marynatę z oleju, soli, dużej ilości ziół prowansalskich, czosnku oraz curry i pieprzu. Dokładnie obtaczamy w marynacie każdy kawałek kurczaka i zostawiamy na co najmniej godzinę (w tym czasie przygotujemy składniki do ratatouile). Na dużej patelni rozgrzewamy masło i rumienimy kurczaka z obu stron i odkładamy do żaroodpornego naczynia z przykrywką. Na patelnie z masłem wlewamy około 300ml wina i pozwalamy mu odparować. Zalewamy winem kurczaka w naczyniu i przykrywamy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180st. piekarnika na 15-20 minut (zależy od grubości filetów- sprawdźcie czy najgrubszy z nich jest upieczony).

Składniki na ratatouille:
- bakłażan
- cukinia
- papryka czerwona
- cebula
- czosnek
- pomidory (ja mialam w puszce, ale nie sok pomidorowy z kawałkami pomidorów tylko same kawałki pomidorów, ale można sparzyć i pokroić świeże)
- sól
- zioła
-  olej
- szczypior/zielona cebulka/ natka pietruszki do posypania na talerzu

Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 0,8cm i każdy plaster solimy. Odstawiamy na 30minut. Potem odsączamy wodę i osuszamy plastry ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy plastry cukinii i bakłażana do zrumienienia (najpierw cukinię, bo bakłażan wpija dużo oleju). Warzywa odstawiamy. Czosnek i cebulę siekamy drobno, paprykę kroimy w kostkę. Na tej samej patelni podsmażamy czosnek, cebulę i paprykę, dodajemy pomidory i dusimy bez przykrycia aż sok który puszczą pomidory lekko odparuje, doprawiamy sola oraz ziołami (oregano, bazylia). W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami: papryka z pomidorami, cukinia, bakłażan, papryka z pomidorami, cukinia, bakłażan, papryka z pomidorami. Tak przygotowane warzywa możemy zostawić aż do czasu gdy włożymy kurczaka do piekarnika (zarówno kurczak jak i ratatouille będą się piekły z piekarniku nagrzanym do 180st. przez 15-20 minut).

Ja podałam mojego kurczaka z ratatouille z młodymi ziemniakami, ale świetnie będzie smakował tez z ryżem.





0 komentarze:

Prześlij komentarz