poniedziałek, 12 maja 2014

Genialny sposób, żeby przekonać dzieci do jedzenia owoców :D kto zna dziecko które nie lubi lodów? Oto sposób na zrobienie pysznych lodów bez nadmiaru cukru, barwników i konserwantów! W naszej wersji jak dotad zrobiliśmy arbuzowe, ananasowe i truskawkowe. Ale lody zrobicie z każdych waszych ulubionych owoców w ten sam sposób :D Lody te sa jak najbardziej light :D a w wersji super light mozecie pominąć całkowicie cukier :D

*UWAGA!!!* ja przygotowałam takie lody w Thermomixie.. nie wiem jak radzą sobie z miksowaniem zamrożonych owoców "zwykłe" blendery więc uważajcie :D

Lody arbuzowe:
- dojrzały i słodki arbuz pokrojony na kawałki i zamrożony
- odrobina soku z limonki
- w razie potrzeby odrobina cukru pudru
- odrobina wody

Zamrożonego arbuza wrzucamy do blendera, dodajemy sok z limonki, cukier i miksujemy na proszek. Jeśli w czasie miksowania arbuz nie zacznie sie rozpuszczać i tworzyć zwartej konsystencji dolewamy dosłownie odrobinę wody (lub lemoniady jeśli nie dodajemy cukru) i miksujemy aż lody nabiorą gładkiej konsystencji.


Lody ananasowe:
- dojrzały i słodki świeży ananas pokrojony w kostkę i zamrożony
- odrobina wody lub lemoniady

Zamrożonego ananasa wrzucamy do blendera i miksujemy na proszek. Jeśli w czasie miksowania ananas nie zacznie sie rozpuszczać i tworzyć zwartej konsystencji dolewamy dosłownie odrobinę wody (lub lemoniady) i miksujemy aż lody nabiorą gładkiej konsystencji.


Lody jogurtowo-truskawkowe:
- mrożone truskawki
- jogurt naturalny
- cukier puder

Zamrożone truskawki miksujemy z cukrem pudrem na proszek. Dodajemy niewielką ilość jogurtu naturalnego i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

0 komentarze:

Prześlij komentarz