niedziela, 29 listopada 2015

Gdy tylko mamy pyszne mięso z kaczki od moich Teściów szykujemy sobie prawdziwa ucztę! Dziś okazało się, że w zamrażarce znalazłam dwie piękne piersi z kaczki. Potrzebowałam tylko jeszcze jakiegoś niecodziennego dodatku. Padło na zapiekane puree z ziemniaków!

Składniki na kaczkę:
- piersi z kaczki
- sól
- pieprz
- majeranek
- nalewka malinowa
- sok malinowy
- imbir

Pierś z kaczki nacieramy sola i pieprzem. Imbir siekamy, dodajemy do nalewki, mieszamy z sokiem malinowym, dodajemy majeranek. Tak przygotowaną marynata zalewamy kaczkę i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wyciągamy przed pieczeniem tak żeby mięso ogrzało się do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 230st. wkładamy kaczkę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem i pieczemy około 45 minut. Potem zmniejszamy temp do 180st. i pieczemy jeszcze około 30 minut, ostatnie 10 minut włączamy funkcję grill i otwieramy pokrywkę żeby przyrumienić skórkę. Kaczkę kroimy w plastry, sos redukujemy na patelni i polewamy nim kaczkę.

Składniki na zapiekane puree z ziemniaków:
- ziemniaki
- śmietana
- masło
- sól
- pieprz
- ser cheddar

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i ugniatamy na puree. Dodajemy sól, pieprz, masło i śmietankę. Nakładamy masę do ramekinów, posypujemy startym na grubych okach serem cheddar i zapiekamy w temp. 180st aż ser się rozpuści i przyrumieni (trwa to jakieś 15 minut, więc możecie wstawić ziemniaki prawie w tym samym momencie, w którym otwieracie pokrywkę naczynia od kaczki).

Podajemy całość z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw.



0 komentarze:

Prześlij komentarz