Czasami mam ochotę na mięso o słodkim, intensywnie korzennym smaku. Do tego idealnym dodatkiem jest kasza kus-kus i świeża, chrupiąca sałatka.
Składniki na gulasz z żurawiną:
- szynka wieprzowa
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- cynamon
- kolendra ziarna
- kurkuma
- ziele angielskie
- cebula
- czosnek
- imbir
- żurawina suszona
- olej
Wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu z czosnkiem i imbirem. Dodać olej i w ten sposób stworzoną marynatą polać mięso. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na niewielkiej ilości oleju na głębokiej patelni. Dodać mięso i zrumienić, podlać bulionem lub woda, dodać żurawinę i dusić wszystko aż mięso będzie miękkie.
wtorek, 3 listopada 2015
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz