niedziela, 22 listopada 2015

Idealny na niedzielne śniadanie! Syty, elegancki i robi wrażenie :D A ten chrupiący chlebek! Mniam!

Składniki na 1 tost:
- 2 kromki chleba
- 2 jajka
- szynka
- ser żólty (najlepiej cheddar)
- pomidor
- rukola
- oliwa

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Rozbijamy 2 jajka i formujemy z nich taki kształt jaki mają nasze 2 kromki chleba (czyli robimy z reguły prostokąt o odpowiednich wymiarach), jajko podsmażamy troszkę, tak żeby jeszcze wierzch nie był ścięty. Kładziemy na jajko 2 kromki chleba obok siebie (tak, żebyśmy potem mogli je złożyć razem i żeby stworzyły nam symetrycznego tosta). Przyciskamy chleb tak żeby jajko odrobinę w niego wsiąkło. Cały czas pilnujemy, żeby jajko nie wychodziło zbyt dużo spod kromek. Gdy jajko już jest ścięte całkowicie przewracamy wszystko razem w taki sposób, żeby to teraz jajko było na wierzchu a obie kromki chleba były na patelni. Kładziemy na jedną kromkę szynkę, pomidora i posypujemy obie kromki serem żółtym startym na małych okach. Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż ser się rozpuści i kromki chleba będą rumiane i chrupiące. Posypujemy kromkę z pomidorem i szybką rukolą, zamykamy tost i przekładamy na talerz.



0 komentarze:

Prześlij komentarz