sobota, 14 listopada 2015

Krokiety i barszcz czerwony.. to idealne połączenie! Ten zestaw lubimy cała rodziną, mój 7-latek pochłania krokiety z kiszoną kapustą jak cukierki! Jest to również jeden ze sposobów na wykorzystanie mięsa z rosołu. Oto mój idealny przepis na domowe krokiety!

Składniki na naleśniki:
- 250g mąki
- 2 jajka
- 250ml mleka
- 250ml wody
 - szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju

Wszystkie składniki zmiksować na gładka masę. Smażyć cieniutkie naleśniki na dużej patelni. Przykryć fokią aluminiową i odstawić.

Składniki na farsz:
- kapusta kiszona
- grzyby suszone
- mięso z rosołu
- cebula
- majeranek
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- olej
- ziele angielskie
- liść laurowy

Grzyby namoczyć i ugotować, pokroić. Kapustę ugotować  i posiekać na drobno. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, dodać grzyby i kapustę. Mięso zmielić na grubych okach w maszynce, dodać do kapusty i grzybów. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką oraz dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić z przyprawami aż kapusta będzie miękka, doprawić majerankiem. Farsz ostudzić.

Składniki na krokiety:
- naleśniki
- farsz
- jajko
- bułka tarta
- olej

Farsz rozkładać na naleśniku i zawijać w zgrabne krokieciki (nałożyć farsz na środek naleśnika, złożyć boki do środka i zwinąć w rulonik). Obtoczyć krokiety w jajku i bułce i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.



0 komentarze:

Prześlij komentarz