Mięso z królika to bardzo delikatne, chude i zdrowe mięso. Idealnie komponuje się z wyraźnym aromatem musztardy i majeranku.
Składniki na pulpety:
- królik
- bułka
- cebula
- czosnek
- majeranek
- musztarda Dijon
- jajko
- sól
- pieprz
- mąka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- bulion
- olej
Mięso z królika oddzielić od kości i zmielić na maszynce na grubych okach. Bułkę na namoczyć, dobrze odcisnąć i też zemleć. Cebulę i czosnek posiekać drobno. Połączyć z mięsem, doprawić musztardą, solą, pieprzem i dodać jajko. Wyrobić mięso na gładka masę. Formować kulki, obtaczać w mące i obsmażyć na oleju na rozgrzanej patelni. Zrumienione pulpeciki zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Dusić aż mięso będzie ugotowane. Wyciągnąć mięso z bulionu, rozrobić musztardę ze śmietaną i odrobiną mąki. Zahartować. Dodać do bulionu i zagotować. Doprawić grubomielonym pieprzem. Pulpeciki podawać z kaszą, polane sosem śmietankowo- musztardowym w towarzystwie marynowanych buraczków.
niedziela, 22 listopada 2015
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz