niedziela, 1 listopada 2015

Jeśli kiedykolwiek w życiu z bólem serca kupiliście dzieciom pełen worek uwielbianych przez nie, delikatnych, mięciutki, malutkich mleczno-maślanych bułeczek to wiedzcie, że od dziś już nigdy ich nie kupicie! Skład tych wytworów masowego przemysłu spożywczego woła o pomstę do nieba.. a tutaj macie szybki i prosty przepis na identyczne bułeczki!

Składniki na 8 bułeczek:
- 250g mąki pszennej
- 1 duże żółtko
- 150ml mleka
- 20g masła 
- 10g drożdży
- 40g cukru
- szczypta soli

Mleko i masło podgrzać razem, aż masło się rozpuści. Delikatnie przestudzić. Wszystkie składniki wyrobić na gładko w maszynie lub ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość- 45-60minut). Następnie uformować 8 podłużnych bułeczek (lub więcej jeśli chcecie malutkie bułeczki) i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce jeszcze na jakieś 20-30minut. Ostrym nożem zrobić skośne nacięcia na bułeczkach i posmarować je rozkuconym z odrobiną mleka białkiem. Piec w temperaturze 180st przez około 20 minut. Podawać z ulubionym dżemem lub konfiturą i mlekiem. Idealnie też smakują po prostu z masłem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz