piątek, 6 listopada 2015

Pieczona ryba o bardzo delikatnym i smacznym mięsku i do tego super zdrowe pieczone warzywa. Obiad idealny, sam się robi po włożeniu do piekarnika.

Składniki:
- labraks
- ziemniaki
- marchew
- papryka
- pomidorki koktajlowe
- oliwki czarne
- cebula
- czosnek
- oregano
- cytryna
- oliwa
- sól
- pieprz

Rybę myjemy, obieramy z łusek, solimy i posypujemy pieprzem zarówno z zewnątrz jak i  w środku. Cytrynę obieramy ze skórki i wkładamy do środka ryby pokrojoną w plastry, resztę plastrów układamy na wierzchu ryby, gdy już będzie w naczyniu.
Ziemniaki, marchew myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Paprykę czerwoną kroimy w paski, pomidorki koktajlowe na połówki. Wszystkie warzywa mieszamy w misce z solą, pieprzem, oregano i odrobiną oliwy. Wykładamy warzywa na dno naczynia żaroodpornego, na warzywa kładziemy rybę. Skrapiamy wszystko oliwą. Przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy wtedy oliwki, odkrywamy folię i przypiekamy z funkcją grill, żeby skórka z ryby się zrumieniła. Posypujemy świeżym oregano.




0 komentarze:

Prześlij komentarz