poniedziałek, 9 marca 2015

Szybka i pożywna zupa z warzywami. Uwielbiam jej słodki smak (to dzięki marchewce) i pieczarkowy posmak. Możecie podać ją ze śmietaną lub bez (to już zależy od Waszych upodobań). Lubię zupy, w których warzywa najpierw są przesmażone a potem zalane bulionem a nie wrzucone surowe do wody, wydobywa to całkiem inny smak. I dodatkowo dzięki podsmażaniu możecie zalać warzywa wodą bez konieczności gotowania mięsnego wywaru a zupa będzie miała głęboki smak. Polecam!

Składniki:

- ziemniak
- marchewka
- groszek mrożony
- cebula
- czosnek
- olej
- domowy bulion
- sól
- pieprz
- natka pietruszki

Cebulę i czosnek siekamy, rozgrzewamy olej na głębokiej patelni lub w garnku. Marchew kroimy w półplastry, ziemniaki w kostkę, pieczarki w dowolnej wielkości kawałki. Podsmażamy cebulę i czosnek na odrobinie oleju, dodajemy ziemniaki i marchew, na koniec pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko lekko obsmażamy i zalewamy bulionem (jak nie macie można też zalać wodą).  Gotujemy aż warzywa będą miękkie i dodajemy groszek zielony mrożony. Zupę podajemy posypaną zieloną pietruszką.



0 komentarze:

Prześlij komentarz