sobota, 15 marca 2014

Sałatkę tą przywiozła kiedyś do mnie moja koleżanka.. jej smak baaardzo przypadł mi do gustu :D Nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie :D a mianowicie olej z pestek dyni :D mocny aromat i wyjątkowy smak.

Składniki:
- ziemniaki
- dynia piżmowa
- buraki
- olej
- tymianek
- oregano
- czosnek
- rukola
- ser feta
- olej z pestek dynii
- ocet balsamiczny
- pestki dynii
- nasiona słonecznika
- sól
- pieprz

Ziemniaki i buraki kroimy na większe kawałki, dynię obieramy i również kroimy w grubszą kostkę. Wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz, olej, tymianek i oregano- mieszamy z tym warzywa. Wykładamy warzywa na blachę i pieczemy w 200st. aż będą miękkie. Przestudzone warzywa mieszamy z rukolą, pokrojoną w kostkę fetą. Pestki dyni i ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Mieszamy olej z pestek dyni, ocet balsamiczny, oregano i tymianek- doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę i dobrze wszystko mieszamy. Posypujemy prażonymi nasionami.




0 komentarze:

Prześlij komentarz