wtorek, 11 marca 2014

Makaron ryżowy gości dość często na naszym stole.. jest prost i szybki w przygotowaniu, smakuje wybornie i nie jest kaloryczny :D dziś kolorowo i smakowo naprawdę wyjątkowo :D

Składniki:
- filet z kurczaka
- makaron ryżowy vemicelli
-  papryka chilli
- czosnek
- imbir
- papryka słodka w proszku
- papryka żółta
- papryka czerwona
- por
- seler naciowy
- ziarna sezamu
- sałata rzymska
- jajko
- olej
- sól
- sos sojowy

Kurczaka myjemy i kroimy w paski. Doprawiamy solą, papryką słodką w proszku i odstawiamy. Warzywa kroimy w paski lub w kostkę. Imbir, czosnek i chilli ciekamy drobno. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni podsmażamy lekko imbir, czosnek i chilli i dodajemy pozostałe warzywa. Skrapiamy obficie sosem sojowym. Makaron przygotowywujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedzamy. Warzywa dusimy krótko pod przykryciem (pozwalamy im puścić wodę, ale nie pozwalamy się rozgotować :D najlepsze są chrupiące :D). Rozbijamy jajko i obtaczamy w nim kurczaka, następnie w sezamie i smażymy na patelni z niewielką ilością oleju. Gdy warzywa są już gotowe mieszamy je z makaronem. Układamy kurczaka na makaronie z warzywami i posypujemy kawałkami porwanej sałaty rzymskiej.




0 komentarze:

Prześlij komentarz