piątek, 27 marca 2020

Wołowina to bardzo smaczne i zdrowe mięso. Najbardziej lubimy upiec cały kawałek mięsa w niskiej temperaturze. Jeśli wybierasz wołowinę najlepiej żeby była w przekroju równomiernie poprzerastana niewielkimi częściami tłuszczu, bo wtedy mięso po upieczeniu nie będzie suche i bez smaku. Możesz wybrać do tego przepisu kark, roztbef lub antrykot. Najlepiej zamarynować mięso dzień wcześniej a uprzednio delikatnie ponakłuwać nożem. Pamiętaj, że długość pieczenia będzie zależała od wielkości kawałka mięsa. W temperaturze 130st mięso powinno się piec przez 45 minut na 0,5 kg.

Składniki:
- mięso wołowe (u mnie 2,5kg antrykotu)
- musztarda (wasza ulubiona)
- olej
- koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz 
- papryka chilli (świeża lub mielona) 
- czosnek niedźwiedzi 

Mięso nakłuwamy delikatnie nożem. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty. Nacieramy mięso dokładnie i wkładamy do lodówki na całą noc. Wyciągamy mięso, wkładamy do rękawa do pieczenia i do brytfanki. Pieczemy przez 10-15 minut w temp 230st, a potem kilka godzin w 130st (ja piekłam w sumie prawie 4h). Podałem szarpaną wołowinę z puree ziemniaczanym z jogurtem oraz marchewką z groszkiem. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz