Składniki na bułki:
- 580g mąki
- 1 szklanka mleka
- 20g świeżych drożdży
- 60g masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
Mleko podgrzewamy z masłem, dodajemy drożdże, sól i cukier. Wlewamy do mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. Odkładamy do podwojenia objętości (około 1-1,5h) do miski posmarowanej olejem. Po wyrośnięciu formujemy wałeczki (w zależności od wielkości 8-10 bułeczek). Odstawiamy do napuszenia na 30-40 minut. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200st. Po upieczeniu i wystudzeniu rozcinamy z boku i nakładamy ulubione składniki (u nas frankfuterka, ogórek w curry, sałata rzymska, marynowane chilli i cebulka oraz musztarda i ketchup).
0 komentarze:
Prześlij komentarz