wtorek, 31 marca 2020

To bardzo łatwy w wykonaniu i pięknie wyrastający dzięki niewielkiej ilości drożdży chleb.
Ma chrupiącą skórkę i miekki, wilgotny środek z dużymi dziurami.
U nas z dodatkiem czarnuszki.

Składniki na 1 duży bochenek.
Składniki na zaczyn:
- 200g zakwasy (u mnie żytni)
- 220g mąki pszennej pełnoziarnistej 
- 160g wody 
Wymieszać zakwas, mąkę i letnia wodę i pozostawić w bardzo ciepłym miejscu (nawet 40st - ja wstawiam do piekarnika) przez 4h. 

Składniki na chleb:
- cały zaczyn
- 300g wody
- 500g mąki pszennej
- 100g mąki orkiszowej 
- 10g drożdży
- 12g soli 

Wyrobić ciasto. Jest dość luźne, ale nie bardzo lejące. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2h. Po tym czasie przełożyć do brytfanki i odstawić jeszcze na około 1-1,5h aż podwoi swoją objętość. Można posmarować jajkiem i posypać swoimi ulubionymi ziarnami.
Piec w temp 230st przez 10 minut, potem zmniejszyć do 215st i piec jeszcze 20 minut. 
Studzić na kratce.

0 komentarze:

Prześlij komentarz