Ma chrupiącą skórkę i miekki, wilgotny środek z dużymi dziurami.
U nas z dodatkiem czarnuszki.
Składniki na 1 duży bochenek.
Składniki na zaczyn:
- 200g zakwasy (u mnie żytni)
- 220g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 160g wody
Wymieszać zakwas, mąkę i letnia wodę i pozostawić w bardzo ciepłym miejscu (nawet 40st - ja wstawiam do piekarnika) przez 4h.
Składniki na chleb:
- cały zaczyn
- 300g wody
- 500g mąki pszennej
- 100g mąki orkiszowej
- 10g drożdży
- 12g soli
Wyrobić ciasto. Jest dość luźne, ale nie bardzo lejące. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2h. Po tym czasie przełożyć do brytfanki i odstawić jeszcze na około 1-1,5h aż podwoi swoją objętość. Można posmarować jajkiem i posypać swoimi ulubionymi ziarnami.
Piec w temp 230st przez 10 minut, potem zmniejszyć do 215st i piec jeszcze 20 minut.
Studzić na kratce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz