sobota, 30 stycznia 2016

Szybkie i pachnące orzechami babeczki! Znalazłam w szafce masło orzechowe, a w lodówce resztkę toffi.. szybkie słodkości? To muszą być muffiki!

Składniki:
- 200g mąki
- 200g masła orzechowego
- 20g cukru
- 80g masła
- 180ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- orzechy ziemne
- toffi i dodatkowo niewielka ilość masła orzechowego (możecie kupić gotową tzw. "krówkę" lub ugotować mleko skondensowane słodzone w puszce)
- sól morska gruba

Masło zmiksować z cukrem i masłem orzechowym, dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko zmiksować tylko do połączenia składników. Orzechy ziemne posiekać z grubą solą, część zostawić do dekoracji, a resztę wmieszać do masy. Piec w temp. 190st przez około 20minut. Toffi połączyć z niewielką ilością masła orzechowego i dobrze wymieszać do gładkości. Udekorować babeczki masą toffi i posypać orzechami z solą.




0 komentarze:

Prześlij komentarz