piątek, 29 stycznia 2016

Na piątkową, wieczorną samotność najlepszy jest makaron, a gdy podamy go w towarzystwie delikatnych krewetek i aromatycznych oliwek to w 15 minut mamy gotowy lunch idealny!

Składniki:
- pappardelle lub inny wasz ulubiony makaron
- krewetki (rozmrożone i oczyszczone)
- zielone oliwki nadziewane czosnkiem (lub zwykłe)
- czosnek
- pomidorki koktajlowe
- białe wino
- papryka chilli
- tymianek
- cytryna
- oliwa

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Oczyszczone krewetki skrapiamy sokiem z cytryny. Rozgrzewamy oliwę na patelni, oliwki kroimy w plastry, chilli i czosnek siekamy, pomidorki kroimy na połówki. Podsmażamy oliwki, czosnek i chilli, dodajemy krewetki i pomidorki. Podlewamy wszystko winem i posypujemy tymiankiem. Dusimy dosłownie 2 minutki i przekładamy do sosu ugotowany al dente makaron. Podajemy posypując tymiankiem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz