Wspaniałe wołowe mięso.. wydawałoby się, że kark wołowy to nie jest część wołu nadająca się do jedzenia jako danie obiadowe, a jednak. Pachnący przyprawami i z dodatkiem warzyw stanowi idealny posiłek. A na dodatek jest to danie jednogarnkowe, robi się samo!
Składniki na mięso:
- kark wołowy
- olej
- czosnek niedźwiedzi
- papryka czerwona ostra
- cebula
- wino czerwone
- sól
- pieprz
Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz ziołami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wyciągamy na godzinę przed smażeniem. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso na rumiano z każdej strony. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w większą kostkę cebulę, podsmażamy doprawiając solą. Podlewamy winem. Dolewamy cebulę i wino do mięsa. Wkładamy mięso w przykrytym naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 180st. piekarnika. Mięso będzie się piekło około 2-3h (moje dokładnie 2,5godziny) w zależności od wielkości kawałka.
Składniki na warzywa:
- ziemniaki
- marchew
- pieczarki
- sól
- oliwa
- natka pietruszki do podania
Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w większe kawałki. Doprawiamy solą i skrapiamy oliwą. Na 45-60 minut przed końcem pieczenia mięsa dorzucamy warzywa do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż mięso i warzywa będą miękkie. Podajemy posypane natką pietruszki.
sobota, 9 stycznia 2016
Podobne posty
Pyszna szarpana wołowina
Wołowina to bardzo smaczne i zdrowe mięso. Najbardziej lubimy upiec cały kawałek mięsa w niskiej tem...Zobacz więcej
Zapiekanka ala włoskie gołąbki
Lubicie gołąbki? A lubicie je robić? Ja od czasu do czasu robię, ale nie jest to najszybszy obiad na...Zobacz więcej
Zapiekanka Pasterska
Pyszna, aromatyczna i gorąca zapiekanka, w której jest wszystko :D mięso, warzywa i pyszne puree zie...Zobacz więcej
Krokiety z kapustą i mięsem
Krokiety i barszcz czerwony.. to idealne połączenie! Ten zestaw lubimy cała rodziną, mój 7-latek poc...Zobacz więcej
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz