sobota, 9 stycznia 2016

Wspaniałe wołowe mięso.. wydawałoby się, że kark wołowy to nie jest część wołu nadająca się do jedzenia jako danie obiadowe, a jednak. Pachnący przyprawami i z dodatkiem warzyw stanowi idealny posiłek. A na dodatek jest to danie jednogarnkowe, robi się samo!

Składniki na mięso:
- kark wołowy
-  olej
- czosnek niedźwiedzi
- papryka czerwona ostra
- cebula
- wino czerwone
- sól
- pieprz

Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz ziołami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wyciągamy na godzinę przed smażeniem. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso na rumiano z każdej strony. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w większą kostkę cebulę, podsmażamy doprawiając solą. Podlewamy winem. Dolewamy cebulę i wino do mięsa. Wkładamy mięso w przykrytym naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 180st. piekarnika. Mięso będzie się piekło około 2-3h (moje dokładnie 2,5godziny) w zależności od wielkości kawałka.

Składniki na warzywa:
- ziemniaki
- marchew
- pieczarki
- sól
- oliwa
- natka pietruszki do podania

Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w większe kawałki. Doprawiamy solą i skrapiamy oliwą. Na 45-60 minut przed końcem pieczenia mięsa dorzucamy warzywa do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż mięso i warzywa będą miękkie. Podajemy posypane natką pietruszki.



0 komentarze:

Prześlij komentarz