sobota, 16 stycznia 2016

Kasza jaglana jest hitem ostatnich miesięcy. Można ją jeść zarówno jako dodatek do dań słonych jak i jako baza słodkości. Jeśli lubicie owsiankę z owocami to jaglanka z jabłkami i cynamonem jest w sam raz dla Was!

Składniki:
- kasza jaglana (1/2 szklanki)
- mleko (1 i 1/2 szklanki)
- jabłka
- rodzynki
- cynamon
- miód

Kaszę dobrze wypłuczcie kilka razy i przelejcie wrzątkiem na sitku (to sprawi, że nie będzie gorzka). Do gotowania 1/2 szklanki kaszy jaglanej używam 1 szklanki mleka. Zalewam kaszę zimnym mlekiem, doprawiam szczyptą soli, doprowadzam do wrzenia, minimalizuje ogień i gotuję 5 minut potem wyłączam gaz. Pozostawiam kaszę aż napęcznieje. W tym czasie jabłka kroję w kostkę (zostawiam skórkę), wkładam do garnka, dodaje odrobinę miodu, rodzynki i cynamon. Duszę aż będą miękkie (jeśli macie mało soczyste jabłka to podlejcie odrobiną wody). Dodaje jabłka do ugotowanej kaszy, dolewam jeszcze pozostałe 1/2 szklanki mleka i mieszam wszystko. Podaje posypane cynamonem. Jeśli dbacie o linię to nie dodawajcie cukru- słodkie jabłka, rodzynki i ta odrobina miody w zupełności wystarczą, żeby deser smakował słodko :D



0 komentarze:

Prześlij komentarz