czwartek, 4 lutego 2016

Pyszna, aromatyczna i gorąca zapiekanka, w której jest wszystko :D mięso, warzywa i pyszne puree ziemniaczane!

Składniki na warstwę z mięsem:
- mięso wołowe
- marchew
- groszek zielony mrożony
- cebula
- czosnek
- pomidory w puszce
- olej rzepakowy
- papryka ostra wedzona
- sól
- pieprz
- czosnek niedźwiedzi
- oregano
- płatki kukurydziane

Składniki na puree:
- ziemniaki
- sól
- pieprz grubomielony
- jogurt naturalny
- mleko
- ser cheddar lub parmezan

Mięso mielimy. Czosnek, cebulę siekamy, marchew ścieramy na tarce na grubych okach lub kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego na głębokiej patelni, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i ziołami. Podsmażamy mięso aż do zrumienienia, dodajemy marchew i pomidory w puszce. Pod koniec duszenia dodajemy mrożony groszek. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem i wysypujemy kruszonymi płatkami kukurydzianymi. Wykładamy mięso z warzywami.

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Tłuczemy na puree przyprawiając solą, grubomielonym pieprzem. Dodajemy jogurt naturalny i odrobinę mleka. Wykładamy ziemniaki na warstwę mięsa, robimy wzorki łyżką lub widelcem i posypujemy drobno tartym serem żółtym.

Zapiekamy w piekarniku w temp. 200st przez około 30 minut.
Podałam zapiekankę ze świeżą rukolą skropioną oliwą.
Zapiekanka najlepiej się kroi i najłatwiej nakłada jak jest wystudzona, ale, że jemy ją na ciepło to po wyłożeniu na talerz jej wygląd może nas nie zadowalać. Natomiast smak rekompensuje wszystko! Polecam!




0 komentarze:

Prześlij komentarz