sobota, 16 stycznia 2016

Od jakiegoś czasu miałam ochotę na te pełne smaku, chrupiące zawiniątka. Wreszcie udało mi się zrobić je z dodatkiem tofu.

Składniki:
- papier ryżowy okrągły
- makaron ryżowy cienki
- marchew
- ogórke zielony
- krewetki
- tofu
- glony wakame (używam suszonych)
- sos sojowy
- papryka chilli
- ocet ryżowy
- miód
- olej do woka
- olej sezamowy
- limonka
- sos chilli słodki do podania

Przygotować sos do tofu: sos sojowy, papryczki chilli posiekać drobno, odrobina miodu, woda. Tofu pokroić w paski, obsmażyć na oleju do woka, pod koniec smażenia zalać przygotowanym sosem tak żeby pokrył wszystkie kawałki tofu. Odstawić do wystudzenia. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odcedzic gdy będzie miękki, polać olejem sezamowym i odrobiną sosu sojowego, wymieszać. Krewetki obsmażyć na oleju i skropić sokiem z limonki oraz sosem sojowym. Przed zawinięciem krewetki obrać z pancerzyków :-) Ogórek i marchew pokroić w cienkie paski i skropić octem ryżowym.  Glony wakame zalać wodą i odcedzić gdy będą miękkie. Gdy wszystkie składniki sa już gotowe nalać wody (zimnej) do patelni i wkładać do niej po 2-3 płaty ryżowe żeby zmiękły. Jak zawijam? Miękki i elastyczny płat ryżowy wyciągam na talerz, na środek układam kilka liści glonów wakame, potem makaron ryżowy, na to pasek tofu, ogórek i marchew. Zawijam wszystko tak jak krokiety czyli najpierw zakładam na siebie boki płatu a potem zwijam wszystko w rulonik. Do rolsów z krewetkami nie dodałam wakame (i zrobiłam je z mniejszych płatów papieru ryżowego- idealnych na jedną krewetkę). Do rolsów idealnie pasuje słodko-ostry sos chilli (akurat podałam kupny ale możecie sami go przygotować).





0 komentarze:

Prześlij komentarz