sobota, 3 października 2015

Taki prosty a efekt powala! Koniecznie podajcie ten deser w całości na stół i krójcie przy gościach!

Składniki na spód tarty:
- 200g mąki
- 150g masła
- 20g cukru pudru
- 1 jajko

Zagniatamy ciasto kruche, chłodzimy. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na tortownicę do tarty. Chłodzimy w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 200st. Na schłodzoną tartę wykładamy papier do pieczenia i obciążamy (fasolą, grochem, ryżem.. lub specjalnymi kulkami ceramicznymi). Pieczemy tartę przez 15 minut, po tym czasie ściągamy papier do pieczenia i dopiekamy tartę aż się lekko zrumieni.

Składniki na krem:
- 250ml śmietanki kremówki
- 250g serka mascarpone
- tymianek
- miód

Odrobinę śmietanki wlewamy do garnka, dodajemy tymianek (ja używałam świeżego ale równie dobrze może być suszony). Podgrzewamy i rozgniatamy tymianek tak żeby oddał jak najwięcej aromatu do śmietanki. Przecedzamy śmietanę, chłodzimy (żeby było szybciej ja zawsze podgrzewam tylko niewielką część z całej śmietany którą mam zamiar wykorzystać i potem łącze z pozostała ilością chłodnej, wtedy mogę od razy włożyć całość do lodówki). Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy mascarpone i miód do smaku (słodkość kremu dostosujcie do słodkości fig, jeśli są bardzo słodkie zróbcie mniej słodki krem).

Wykładamy krem na wystudzone ciasto, figi kroimy w ćwiartki i układamy na kremie. Polewamy wszystko miodem i posypujemy świeżym tymiankiem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz