piątek, 26 września 2014

Ostatnio była tajksa zupa rybna, dziś serwuję wietnamską wersje. Wbrew pozorom różnią się one dość znacząco. W tajlandii najpopularniejszymi produktami używanymi do przygotowania dań jest sos sojowy i mleko kokosowe. Natomiast w Wietnamie kładzie się nacisk na wykorzystanie sosu rybnego oraz  limonki i cukru trzcinowego. W wietnamskich daniach ważna jest równowaga smaku słodkiego (cukier trzcinowy), ostrego (chilli), kwaśnego (sok z limonki) oraz slonego (sos rybny). Dodatkowych aromatów dodają liście limonki kaffir. Różnicą jest również klarowny bulion rybny zamiast kremowego mleka kokosowego.

Składniki na bulion rybny (można go zrobić nawet dzień wcześniej):
- ryba z głową i kręgosłupem (u mnie były to pstrągi)
- seler naciowy
- seler w korzeniu
- pietruszka korzeń
- marchew
- cebula
- czosnek
- sól
- sos rybny
- sok z limonki
- papryka chilli
- kolendra w ziarnach
- kora cynamonu
- liście limonki kaffir
- ziele angielskie
- kardamon

Ryby myjemy, głowy odcinamy, resztę ryby jeśli nam się zmieści do garnka zostawiamy w całości. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy rybę oraz umyte, obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa oraz czosnek i papryczkę chilli. Wodę solimy. Zagotowywujemy. Przyprawy podgrzewamy na suchej patelni żeby wydobyć z nich aromat, dodajemy do gotującego się bulionu, dodajemy również liście limonki kaffir i gotujemy przez około 2h ściągając szumowiny po zagotowaniu. Bulion po ugotowaniu odcedzamy przez gęste sito tak żeby był klarowny. Głowy wyrzucamy a z pozostałych częsci ryb obieramy mięso, tak żeby było bez ości.

Składniki do podania:
- jajko
- sos rybny
- olej sezamowy
- marchew
- papryka czerwona
- papryka żółta
- kiełki fasoli mung
- grzyby mun
- por
- krewetki
- dymka
- świeża kolendra
- sok z limonki

Jajko mieszamy z sosem rybnym i na oleju sezamowym smażymy cienki omlet, który kroimy w paski. Marchewke kroimy w paski, por w cienkie krążki, grzyby mun gotujemy i kroimy w paseczki. Warzywa podsmażamy na oleju sezamowym na chrupko, dodajemy krewetki i skrapiamy sokiem z limonki. W miskach układamy na spód kawałki ryby, później omlet pokrojony w paski, warzywa z krewetkami i zalewamy bulionem rybnym. Dekorujemy dymką, kolendra i limonką.



0 komentarze:

Prześlij komentarz