Na wykwintny sobotni obiad dla gości? Kaczka obowiązkowo! Z klasycznymi i prostymi dodatkami :D
Składniki:
- kaczka w całości
- sól
- majeranek
- cynamon
- pieprz
- pomarańcze
- ziemniaki
- marchew
- buraki
- śmietana
- masło
- cukier trzcinowy
- niewielka ilość bulionu
- maka ziemniaczana
- ocet z czerwonego wina
Kaczkę najlepiej dzień wcześniej nacieramy solą, pieprzem, majerankiem oraz cynamonem. Pomarańcze wyparzamy i skórkę ścieramy na kaczkę. Sokiem skrapiamy mięso. Zostawiamy kaczkę na noc w lodówce, na kilka godzin przed pieczeniem wyciągamy kaczkę, żeby miała temperaturę pokojową. Pomarańcze kroimy w plastry i układamy na kaczce, część wkładamy do środka. Kaczkę pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w piekarniku rozgrzanym do 200st. przez około 3h (w zależnosci od wielkości ptaka- sprawdzcie czy mięso jest kruche). Na ostatnie 20-30minut naczynie otwieramy i włączamy funkcję grill w celu przypieczenia skórki. W tym czasie gotujmy marchewki i buraki w całości w mundurkach. Później obieramy ze skórki, kroimy w większe kawałki i podsmażamy na maśle z odrobiną cukru. Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na puree, dodajemy sól i smietanę i dokładnie mieszamy. W małym rondelku zagotowywujemy sok z pomarańczy, cukier trzcinowy, dodajemy niewielka ilość octu z czerwonego wina oraz bulion i odparowywujemy do połowy. Pomarańczę filetujemy i kroimy w cząstki (filetujemy czyli wkrawamy tylko miąższ z błonki) i dodajemy do sosu, sos zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej, później dodajemy niewielka ilość wytopionych z kaczki podczas pieczenia soków. Przekładamy sos do sosjerki, polana nim na talerzu kaczka nabiera jeszcze lepszego smaku.
Smakowa Wyspa
»
Dania z Drobiem
» Kaczka w pomarańczach z purre ziemniaczanym i glazurowwanymi marchewkami i burakami
sobota, 27 września 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz