piątek, 19 września 2014

Casserole.. po "naszemu" powiedzielibyśmy zapiekanka :D można ją zrobic z dowlonymi dodatkami, z ryżem, z ziemniakami, z mięsem lub bez. Moja jest z indykiem i dużą ilością warzyw. Ważną sprawą jest obsmażenie mięsa i przygotowanie po zalaniu zrumienionego mięsa bulionem swego rodzaju sosu dzięki któremu warzywa zmiękną i nabiorą smaku podczas pieczenia. Casserole od gulaszu różni się właśnie tym, że pieczemy je  piekarniku (zarówno otwarte jak i zamknięte) a nie dusimy na ogniu.

Składniki:
- pierś z indyka
- bulion warzywny
- marchew
- cukinia
- brokuł
- pieczarki
- fasolka szparagowa
- sól
- przyprawa curry
- papryka ostra
- pieprz
- oregano
- olej
- świeża kolendra

Indyka myjemy i kroimy na większe kawałki, solimy. Olej mieszamy z curry, papryką, pieprzem i marynujemy indyka. Warzywa myjemy i kroimy w większe kawałki. Rozgrzewamy dużą patelnię i rumienimy indyka, podlewamy bulionem, dodajemy warzywa i mieszamy tak żeby wszystkie pokryły się bulionem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st. C na około 45minut (czas dostosujecie do rodzaju warzyw jakie wybraliście i tego jak szybko się uduszą- mięso ma byc kruche i delikatne a warzywa miękkie ale nie rozciapane). Podałam casserole z ugotowanym na sypko ryżem, ale możecie upiec ryż wraz z mięsem i warzywami, wsypując na dno naczynia wypłukany, surowy ryż i zalewając bulionem z mięsem i warzywami (pamiętajcie wtedy żeby buliony było odpowiednio dużo, żeby ryż go wchłonął i zmiękł).








0 komentarze:

Prześlij komentarz