poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Żeberka są u nas bardzo rzadko. Właściwie tylko wtedy jak dostanę je od Teściowej. Oto mój pomysł na pikantne, mięciutkie mięso z dodatkiem aromatycznego sosu z czerwonej papryki. Oczywiście ulubionym dodatkiem do pieczonych mięs u mnie w domu są pieczone ziemniaki.

Składniki na marynatę:
- sól zmiękczająca mięso
- papryka chilli
- czosnek
- sos sojowy
- ketchup
- pieprz kolorowy
- majeranek
- kminek

Wszystkie przyprawy zetrzeć w moździerzu na gładko. Dodać ketchup i sos sojowy i wymieszać. Obtoczyć mięso w marynacie i odstawić do lodówki na kilka godzin (lub na cała noc). Mięso wyciągnąć z lodówki przed pieczeniem, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w temp. 180st przez około 1,5-2h (zależy jak grube macie żeberka, mięso musi być miękkie i odchodzić od kości).

Składniki na sos paprykowy:
- papryka czerwona
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- tabasco
- olej

Paprykę zawijamy w folię aluminiową, skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku aż będzie miękka a skóra sama odejdzie. Paprykę blendujemy, dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i tabasco. Łączymy wszystkie składniki aż powstanie odpowiedniej wg nas ostrości sos.

Podajemy pieczone żeberka z sosem paprykowym i ulubionymi dodatkami.





0 komentarze:

Prześlij komentarz