czwartek, 27 sierpnia 2015

Klasyczny przysmak.. choć u mnie w domu pulpety raczej były robione w sosie śmietankowym, to pulpety w sosie pomidorowym znajdziecie "zasłoikowane" przez każdą ze znanych firm sprzedających dania gotowe. Ale po co kupować te ze słoika skoro można zrobić szybko i prosto własne? Najlepsze na świecie!

Składniki:
- mięso drobiowe
- musztarda
- jajko
- passata pomidorowa
- czosnek
- cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- gałka muszkatałowa
- sól
- pieprz
- majeranek
- oregano
- olej

Mięso drobiowe mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, musztardą i mieszamy z jajkiem aż do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, formujemy pulpeciki i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Zalewamy passatą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i gałkę muszkatałową oraz odrobinę oregano. Gotujemy pulpety na wolnym ogniu aż sos nabierze smaku mięsa a mięso będzie ugotowane. Podajemy z ryżem i świeżymi warzywami.



0 komentarze:

Prześlij komentarz