sobota, 29 sierpnia 2015

Do prawdziwego wołowego burgera nie ma nic lepszego niż własnoręcznie zrobione bułki!

Składniki na bułki: (8 sztuk)
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżki cukru
-10 g swieżych drożdży
- 1 jajko
- sezam + odrobinę rozkuconego jajka do posmarowania

Wszystkie składniki wyrabiamy w maszynie (lub ręcznie). Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Następnie formujemy 8 bułek (lekko je spłaszczamy bo w piekarniku bułki mocno rosną w górę), smarujemy jajkim i posypujemy sezamem, odstawiamy do wyrośnięcia na jakies 30-45minut. Pieczemy w temperaturze 190st. aż bułeczki będą rumiane.


0 komentarze:

Prześlij komentarz