czwartek, 4 czerwca 2015

Wspaniały i błyskawiczny deser. Jeśli na obiad pieczecie mięso to idealnie, mając rozgrzany piekarnik wstawiacie crumble, jecie obiad a po obiedzie deser jest gotowy!

Składniki:
- truskawki
- cukier trzcinowy
- mąką
- otręby pszenne
- masło
- śmietana 30-36%
- cynamon
- cukier waniliowy
- cukier puder

Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, układamy w żaroodpornym naczyniu. Łączymy mąkę, otręby, cukier trzcinowy i masło (najpierw mieszamy suche składniki potem stopniowo dodajemy miękkie masło aż do uzyskania konsystencji kruszonki). Kruszonkę wykładamy na owoce i pieczemy w temp. 200st. przez około 20-30minut (truskawki powinny być miękkie a kruszonka zrumieniona). Ubijamy śmietanę z odrobiną cukru waniliowego i cynamonu. Podajemy jeszcze ciepłe crumble z bitą śmietaną.

* na następny dzień (jeśli w ogóle Wam zostanie) świetnie smakuje prosto z lodówki :D



0 komentarze:

Prześlij komentarz