czwartek, 4 czerwca 2015

Jak raz zrobicie kurczaka w ten sposób to zapragniecie jeść go codziennie! Tak delikatne, soczyste i  smaczne mięso to naprawdę coś wspaniałego. Do tego pieczone warzywa, ryż i delikatny sos jogurtowy.

Składniki na kurczaka:
- części kurczaka (ja miałam całe udka podzielone na połowy)
- sos sojowy
- ketchup pikantny
- ostry sos chilli
- ostra papryka wędzona
- sos worcester

Kurczaka myjemy, nacinamy skórkę (można ją usunąć, ja tak zawsze robię, ale tym razem postanowiłam, że ją zostawię i nie żałowałam). Wszystkie składniki marynaty mieszamy i obtaczamy w niej kurczaka. Zostawiamy na kilka godzin lub nawet na noc. Rozgrzewamy piekarnik do 200st, kurczaka układamy na papierze do pieczenia wyłożonym na kratce. Pieczemy przez 45-50 minut obracając co jakiś czas i podlewając marynatą, pod koniec włączyć funkcję grill by skórka się przypiekła i była chrupiąca.

Składniki na pieczone warzywa:
- marchew
- bataty
- papryka czerwona
- pieczarki
- fasolka szparagowa zielona i żółta
- por
- sól
- pieprz
- świeże oregano
- oliwa
- bulion

Warzywa kroimy w dowolnej wielkości kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Podlewamy odrobiną bulionu i dodajemy na wierzch świeże oregano. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st. pod przykryciem aż do miękkości wszystkich warzyw.

Ryż na sypko:
- ryż
- olej
- czosnek
- sól
- bulion

Rozgrzewamy w garnku olej, wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku, dodajemy suchy ryż i odsmażamy aż ziarna będą białe. Podlewamy bulionem (tak żeby powierzchnia bulionu sięgała 1cm ponad powierzchnię ryżu), doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Zostawiamy aż do momentu gdy ryż będzie miękki.

Składniki na sos jogurtowy:
- ogórek
- jogurt naturalny
- limonka
- sól
- pieprz
- mięta

Ogórka obieramy i ścieramy na tarce na grubych okach. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy jogurt. Dodajemy sok z limonki do smaku. Posypujemy świeżą miętą i grubomielonym pieprzem.






0 komentarze:

Prześlij komentarz