niedziela, 21 czerwca 2015

Przepyszna i uroczo różowa sałatka z pieczonego buraka! Mniam!

Składniki:
- filet z kurczaka
- burak
- ser feta
- kasza gryczana
- pestki dyni
- sezam
- oliwa
- sól
- pieprz
- papryka ostra w proszku
- tymianek
- oregano świeże
- ocet balsamiczny

Buraki obieramy, kroimy w kostkę, solimy, doprawiamy tymiankiem, skrapiamy oliwą i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem aż burak będzie miękki w temp. 200st. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i smażymy na złoty kolor na oleju. Kasze gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Przestudzone buraki, kaszę i kurczaka przekładamy do miski, kroimy ser feta w kostkę, skrapiamy wszystko octem balsamicznym i posypujemy świeżym oregano. Na suchej patelni podprażamy nasiona sezamu i pestki dynki, posypujemy sałatkę chrupiącymi nasionami.




0 komentarze:

Prześlij komentarz