Przepyszna i uroczo różowa sałatka z pieczonego buraka! Mniam!
Składniki:
- filet z kurczaka
- burak
- ser feta
- kasza gryczana
- pestki dyni
- sezam
- oliwa
- sól
- pieprz
- papryka ostra w proszku
- tymianek
- oregano świeże
- ocet balsamiczny
Buraki obieramy, kroimy w kostkę, solimy, doprawiamy tymiankiem,
skrapiamy oliwą i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod
przykryciem aż burak będzie miękki w temp. 200st. Kurczaka kroimy w
kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i smażymy na złoty
kolor na oleju. Kasze gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Przestudzone buraki, kaszę i kurczaka przekładamy do miski,
kroimy ser feta w kostkę, skrapiamy wszystko octem balsamicznym i
posypujemy świeżym oregano. Na suchej patelni podprażamy nasiona sezamu i
pestki dynki, posypujemy sałatkę chrupiącymi nasionami.
niedziela, 21 czerwca 2015
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz