sobota, 16 maja 2020

Czasami wieczorem okazuje się, że nie ma chleba na kolację/ śniadanie, zakwas uśpiony w lodówce. Wtedy zapas drożdży ratuje sytuację. Chleb z tego przepisu bardzo ładnie rośnie i dobrze się piecze. Jest lekkim chlebem pszennym ale dodatek otrębów sprawia, że nie jest bułkowaty.

Składniki:
- 600g mąki pszennej 
- 80g otrębów pszennych 
- 25g drożdży
- 50g masła
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 150ml ciepłego mleka
- 250ml ciepłej wody

Wyrobić dość zwarte, gładkie ciasto. odstawić do wyrastania do podwojenia objętości (około 1-1,5h). Uformować bochenek i odstawić do wyrastania do koszyka lub na blachę (ciasto jest dość zwarte więc powinien trzymać kształt) na około 30-45 minut. Piec w temperaturze 235st przez 10 minut, a potem w 210st przez 15 minut. Kroić po wystudzeniu.

0 komentarze:

Prześlij komentarz