wtorek, 12 maja 2020

Letnie już ciasto z rabarbarem. Delikatne kruche ciasto, kwaśny rabarbar i pyszna beza. Idealne połączenie.

Składniki:
- 200g masła 
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru pudru
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1kg rabarbaru
- cynamon
- 5 białek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć nim duża blachę (można zostawić kawałek ciasta i włożyć do zamrażarki, żeby potem starkować na bezę) i podpiec przez 15 minut w temp 180st. W tym czasie obrać i pokroić rabarbar. Wymieszać z cynamonem. Białka ubić z cukrem na błyszcząca, sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar i pianę z białek, na wierzch starkować wyciągnięte z zamrażarki ciasto. Piec w temperaturze 170st przez 40-45 minut. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz