sobota, 27 lutego 2016

Zastanawiacie się czasami co zrobić z czerstwym pieczywem? Jednym ze sposobów jest reaktywowanie starych bagietek, rogalików i bułeczek w postaci puddingu, bardzo popularnego w Anglii, więc czasami właśnie nazywanego angielskim puddingiem chlebowym.

Składniki:
- czerstwe pieczywo
- jajko
- mleko
- masło
- cukier trzcinowy
- rodzynki
- rum
- ulubiony dżem (u mnie powidła śliwkowe)

Pieczywo kroimy i kostkę lub kromki w zależności od wielkości naszego naczynia żaroodpornego. Mleko i masło rozgrzewamy, tak żeby masło się rozpuściło, dodajemy jajka i odrobinę cukru (ilość wg upodobania i zależy od tego czy macie słodkie pieczywo czy zwykły chleb). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy pieczywo, zalewamy masa mleczno-jajeczną i dobrze ugniatamy żeby wszystkie kawałki chleba nasiąkły masą. Rodzynki namaczamy w rumie i posypujemy nimi pudding. Wszystko posypujemy na koniec cukrem trzcinowym. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160st przez 30 minut. Podajemy z ulubionym dżemem lub powidłem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz