niedziela, 21 lutego 2016

Lubicie gołąbki? A lubicie je robić? Ja od czasu do czasu robię, ale nie jest to najszybszy obiad na świecie, więc gdy został mi ryż z poprzedniego obiadu, miałam mielone mięso wołowe i dużo warzyw to pomyślałam, że zrobię z tego zapiekankę. Wyszło coś na kształt gołąbkowego farszu z warzywami, a że warzywa te to klasyczne włoskie składniki to pomyślałam, że to takie włoskie gołąbki.

Składniki:
- ryż ugotowany
- mięso mielone surowe
- cebula
- czosnek
- bakłażan
- papryka
- cukinia
- pomidory w puszce krojone
- sól
- pieprz
- oregano
- papryka wędzona ostra
- cynamon
- gałka muszkatałowa
- ser żólty do starcia na wierzch zapiekanki
- oliwa

Ryż łączymy z mięsem i doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Warzywa kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy czosnek i cebulę na oliwie, dodajemy warzywa i doprawiamy oregano, dusimy wszystko krótko i zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy sos do smaku gałką muszkatałową i odrobiną cynamonu. Dusimy tak, żeby warzywa się nie rozgotowały. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy ryż z mięsem na dno, zalewamy sosem z warzywami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st na 40 minut. Posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 5 minut. Podajemy z sosem jogurtowym ze świeżym oregano.



0 komentarze:

Prześlij komentarz