sobota, 27 lutego 2016

Moi chłopcy uwielbiają rosół z makaronem.. żeby urozmaicić im to danie postanowiłam dzisiaj zrobić go w wersji azjatyckiej. Pyszna, ostra i aromatyczna zupa na bazie naszego "zwykłego" rosołu!

Składniki:
- bulion domowy
- imbir
- marchew
- dumka
- por- zielona część
- kapusta pekińska
- grzyby mung
- czosnek
- ocet ryżowy
- sos rybny
- sos sojowy
- olej sezamowy
- pasta z trawy cytrynowej i galangalu (opcjonalnie)
- glony wakame
-papryka chilli
- makaron typu noodle

 Rosół gotujemy na małym ogniu dodając do niego czosnek, spory kawałek imbiru, kawałek papryki chilli, dymki oraz pora. Rozpuszczamy w bulionie odrobinę pasty z trawy cytrynowej i galangalu. Dodajemy też do gotowania grzyby mung. Marchew i imbir kroimy w cienkie paski. Por i dymkę oraz chilli w plasterki. Ugotowane grzyby mung wyławiamy z rosołu i kroimy w paski. Glony wakame zalewamy wodą i czekamy aż zmiękną. Kapustę pekińską szatkujemy drobno. Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. W misce układamy makaron. Obok warzywa, posypujemy wszystko dymką i papryką chilli. Skrapiamy odrobiną oleju sezamowego. Zalewamy gorącym bulionem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz