piątek, 20 lutego 2015

Szybkie jedzenie na późną obiadokolację. Chiński makaron typu noodle gotuje się 2 minuty, mięso pokrojone w cieniutkie paseczki smaży się dosłownie kilka sekund a warzywa i tak najlepiej jak są chrupiące :D

Składniki:
- mięso wieprzowe
- papryka czerwona
- papryka zielona
- marchew
- sałata rzymska
- makaron chiński
- olej
- sól
- czosnek
- chilli
- limonka
- pasta tom kha (lub inna pasta z trawą cytrynową, cukrem palmowym, imbirem itd.)

Mięso kroimy w cienkie paski. Papryki również, marchewkę siekamy w drobną kostkę. Czosnek i chilli siekamy. Rozgrzewamy głęboką patelnie, dajemy odrobinę oleju wrzucamy mięso, solimy, dodajemy pastę tom kha, czosnek i chilli oraz sok z limonki. W tym czasie gotujemy makaron. Obsmażamy mięso do zrumienienia, dodajemy marchew i papryki. Wszystko przesmażamy i dodajemy na patelnię chiński makaron (przekładamy prosto z garnka na patelnię z niewielką ilością wody z makaronu). Mieszamy wszystkie składniki razem, przekładamy do miseczek i posypujemy pokrojoną w paski sałatą rzymską.


0 komentarze:

Prześlij komentarz