Kolejna pyszna i zdrowa propozycja.. z racji tego, że jestem na diecie (tak tak znowu hehe, ale tym razem hmm.. tak bardziej oficjalnie i myślę, że dzięki temu skuteczniej.. jeśli jeszcze nie byliście zapraszam do podejrzenia moich zmagań tutaj http://wyspamotywacji.blogspot.com/), będzie się tutaj pojawiać sporo potraw, którymi można się najeść, ale mają niewiele kcal, a przy tym dostarczają wszystkich składników odżywczych. Takim jedzeniem jest właśnie warzywne chilli.
Składniki:
- ugotowana ciecierzyca
- czerwona fasolka z puszki lub ugotowana
- seler naciowy
- marchew
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka żółta
- pomidory z puszki
- bakłażan
- cebula
- czosnek
- papryka ostra w proszku
- papryczka chilli
- kmin rzymski mielony
- cynamon mielony
- sól
- pieprz
- niewielka ilość oleju do smażenia
Czosnek, cebulę, chilli siekamy drobno. Rozgrzewamy olej na głębokiej
patelni, wrzucamy posiekane warzywa. Marchew, seler naciowy kroimy w
plastry. Na patelnię wrzucamy marchew i seler naciowy, doprawiamy solą i
pieprzem. Podsmażamy chwilę. Dodajemy ciecierzycę i fasolę, zalewamy
wszystko pomidorami z puszki i odrobiną wody, dodajemy wszystkie
przyprawy. Dodajemy bakłażana. Dusimy pod przykryciem aż warzywa będą
miękkie, na koniec dodajemy pokrojone w kotkę kolorowe papryki. Podajemy
z kleksem jogurtu naturalnego i posypane natką pietruszki.
czwartek, 26 lutego 2015
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz