czwartek, 26 lutego 2015

Kolejna pyszna i zdrowa propozycja.. z racji tego, że jestem na diecie (tak tak znowu hehe, ale tym razem hmm.. tak bardziej oficjalnie i myślę, że dzięki temu skuteczniej.. jeśli jeszcze nie byliście zapraszam do podejrzenia moich zmagań tutaj http://wyspamotywacji.blogspot.com/), będzie się tutaj pojawiać sporo potraw, którymi można się najeść, ale mają niewiele kcal, a przy tym dostarczają wszystkich składników odżywczych. Takim jedzeniem jest właśnie warzywne chilli.

Składniki:
- ugotowana ciecierzyca
- czerwona fasolka z puszki lub ugotowana
 - seler naciowy
- marchew
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka żółta
- pomidory z puszki
- bakłażan
- cebula
-  czosnek
- papryka ostra w proszku
- papryczka chilli
- kmin rzymski mielony
- cynamon mielony
- sól
- pieprz
- niewielka ilość oleju do smażenia

Czosnek, cebulę, chilli siekamy drobno. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, wrzucamy posiekane warzywa. Marchew, seler naciowy kroimy w plastry. Na patelnię wrzucamy marchew i seler naciowy, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy chwilę. Dodajemy ciecierzycę i fasolę, zalewamy wszystko pomidorami z puszki i odrobiną wody, dodajemy wszystkie przyprawy. Dodajemy bakłażana. Dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie, na koniec dodajemy pokrojone w kotkę kolorowe papryki. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posypane natką pietruszki.




0 komentarze:

Prześlij komentarz