niedziela, 22 lutego 2015

Idealnie kremowy sos, chrupkie warzywa i delikatne mięso z kurczaka. Pyszności! Do tego lekka kasza kus-kus, w którą idealnie wsiąka sos.. klasycznie to danie podaje się z ryżem, ale moi chłopcy mieli dziś ochotę na kus-kus, a to okazało się być strzałem w dziesiątkę w połączeniu z kokosowym sosem.

Składniki:
- filet z piersi z kurczaka
- ziemniaki
- marchew
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka żółta
- cebula czerwona
- czosnek
- imbir
- papryka chilli
- przyprawa curry
- sól
- olej
- limonka
- puszka mleka kokosoweg
- kiełki rzodkiewki

Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek, cebulę, imbir, paprykę chilli siekamy i dodajemy do kurczaka. Całość doprawiamy solą i przyprawą curry oraz skrapiamy oliwą. Odstawiamy, żeby mięso nabrało smaku. Ziemniaki i marchew kroimy w większe kawałki, paprykę w kostkę. Rozgrzewamy głęboką patelnię. Obsmażamy kurczaka na rumiano, dodajemy ziemniaki i marchew. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości. Dodajemy mleko kokosowe, paprykę i dusimy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą, sokiem z limonki. Podajemy z kaszą kus-kus, ryżem lub innym ulubionym dodatkiem i obficie posypujemy kiełkami rzodkiewki.











0 komentarze:

Prześlij komentarz