sobota, 23 sierpnia 2014

Z chrupiącą skórką :D zawsze chciałam takie upiec :D

Składniki (wyjdą 2 bagietki o długości około 25cm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 8g drożdży
- 1 łyżeczka oliwy
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli

Z podanych składników zarobić ciasto i odstawić do podwojenia objętości. Z ciasta uformować 2 bagietki, ponacinać (do jednej w nacięcia dodałam odrobinę masła z czoskiem) i odstawić do wyrastania jeszcze na co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 250st. włożyć bagietki i po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200st (piec aż uzyskają rumiany kolor i będą wydawały głuchy odgłos przy pukaniu w spód).



0 komentarze:

Prześlij komentarz