U mnie dziś z wołowina podsmażona w sosie z orzeszków ziemnych i pikantna salatka.
Skladniki na bułki bao:
- 10g drożdży
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 15g mleka
- 125g ciepłej wody
- 250g mąki pszennej
- olej do smarowania
Ze składników wyrobić elastyczne ciasto, odstawić do miski wysmarowanej olejem na 45 minut do wyrastania. Następnie uformować bułeczki (w zależności od wielkości, którą chcecie podzielcie ciasto na 6-10 kawałków). Gdy macie już podzielone na kulki ciasto każdą kulkę rozwałkujcie lub rozpłaszczcie rękami na okrągły placek, posmarujcie olejem i złóżcie na pół. Ugotujcie przez 12-15 min w naczyniu do gotowania na parze (posmarujcie dno naczynia olejem żeby bułki nie przywarły).
Składniki na sos z orzeszkami ziemnymi:
- 100g orzeszków ziemnych prażonych (ja miałam takie z dodatkiem papryki ostrej)
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 100ml sosu teryaki
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Sos będzie dość gęsty.
Wołowinę (lub inne mięso) z rosołu podzielić na części i podsmażyć z dodatkiem sosu z orzeszków ziemnych (sosu wyjdzie sporo więc pewnie nie zużyjecie całego, resztę można zamknąć w słoiku i włożyć do lodówki).
Pikantna sałatka z chrupiacych warzyw:
- salata rzymska
- młode listki botwinku, szpinaku, rukoli
- marchew
- ogórek zielony
- papryka chilli
- ocet ryżowy
- sos sojowy
- olej sezamowy
Warzywa pokrój w cienkie plastry, skrop octem i odstaw na chwilę żeby puściły sok. Dodaj olej sezamowy i sos sojowy.
Jeszcze ciepłe bułeczki bao posmaruj sosem z orzeszków ziemnych, napełnij mięsem i warzywami, posyp prażonym sezamem, dymką i chilli.
0 komentarze:
Prześlij komentarz