sobota, 24 października 2020

Chrupiące i pachnące parmezanem!

Składniki:
- 150ml mleka
- 20g drożdży 
- 1 łyżeczka cukru
- 250g mąki pszennej 
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- parmezan (sezam, czarnuszka lub inne ulubione ziarno)
- jajko do posmarowania 

Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem. Wyrabiamy ciasto i odkładamy do wysmarowanej oliwą miski na 1h do podwojenie objętości. Wałkujemy prostokątny, cienki placek, smarujemy jajkiem, posypujemy parmezanem, kroimy na cienkie paski i zwijamy odkładając na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do podrośniecia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220st przez 10 minut do zrumienienia.

0 komentarze:

Prześlij komentarz