Składniki:
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki mąki
Gotujemy wodę z mlekiem oraz mąką. Efekt będzie wyglądał jak bardzo gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
- 125 ml mleka
- 10g drożdży
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2 jajka (1 jajko i żółtko dajemy do ciasta a białko jednego jajka do posmarowania bułek)
- 2 łyżki masła
Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i masłem. Dodajemy mąkę, sól, jajka (a całe i jedno żółtko) oraz ugotowaną mąkę. Wyrabiany gładkie ciasto i odkładamy do posmarowanej olejem miski do wyrastania na około 1-1,5h. Formujemy bułeczki, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-45 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 215st przez 15 minut. Studzimy na kratce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz