sobota, 24 października 2020

Przepisów na bułki jest mnóstwo, ten polecił mi sąsiad ;-) bułeczki wychodzą puszyste, delikatne i bardzo pyszne. A najlepsze jest to, że na drugi dzień są równie wspaniałe!

Składniki:
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki mąki
Gotujemy wodę z mlekiem oraz mąką. Efekt będzie wyglądał jak bardzo gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.

- 125 ml mleka
- 10g drożdży 
- 2,5 szklanki mąki pszennej 
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2 jajka (1 jajko i żółtko dajemy do ciasta a białko jednego jajka do posmarowania bułek)
- 2 łyżki masła 

Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i masłem. Dodajemy mąkę, sól, jajka (a całe i jedno żółtko) oraz ugotowaną mąkę. Wyrabiany gładkie ciasto i odkładamy do posmarowanej olejem miski do wyrastania na około 1-1,5h. Formujemy bułeczki, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-45 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 215st przez 15 minut. Studzimy na kratce.

0 komentarze:

Prześlij komentarz