niedziela, 6 grudnia 2020

Tak pyszne, że robię je już drogi raz w ten weekend. Możecie zrobić z podwójnej porcji składników, bo na pewno się nie zawiedziecie.

Składniki na 8 sztuk:
-300g mąki pszennej 
- 1 jajko
- 125ml mleka
-15g drożdży 
- 40g cukru
- 40g masła 
- cynamonem i brązowy cukier
- cukier puder i sok z cytryny na lukier

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem. Wyrabiamy sprężyste ciasto drożdżowe na koniec dodając masło. Odstawiamy do wyrastania na 1-1,5h. Formujemy orgągle bułeczki. Odstawiamy na 30-40 minut do napuszenia. Śliwki kroimy na połówki i obtaczamy w cynamonie i brązowym cukrze. W środku bułeczek formujemy zagłębienie (dnem od szklanki) i ukladamy śliwki. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200st.
Jeszcze ciepłe polewamy lukrem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz