sobota, 8 sierpnia 2020

Pyszny i pięknie wyrośnięty, z chrupiacą skórką. Chleb na drożdżach ale dzięki wstępnej autolizie i niewielkiej ich ilości smakuje jak chleb na pszennym zakwasie.

Składniki:
- 250g mąki pszennej 
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50g mąki żytniej 
- 50g mąki żytniej razowej 
- 370g wody
-10g soli
-5g drożdży 
-czarnuszka/sezam/slonecznik

Wszystkie mąki i ciepłą wodę wymieszać i odstawić na 30 minut. W tym czasie zrobić rozczyn z drożdży, rozpuszczając je w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do ciasta dodać sól i drożdże i ulubione ziarna. Wymieszać i wyrobić gładkie ciasto (przez około 3-5 minut). Odstawić do wysmarowanej olejem na 4 godziny. Po 1h złożyć ciasto pierwszy raz. Po kolejnej jeszcze raz. Przełożyć ciasto do formy i odstawić na około 1,5h. Piec w temperaturze 240 st przez 10 minut i potem w 215st przez 20 minut. 
Studzić na kratce.

0 komentarze:

Prześlij komentarz