Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50g mąki żytniej
- 50g mąki żytniej razowej
- 370g wody
-10g soli
-5g drożdży
-czarnuszka/sezam/slonecznik
Wszystkie mąki i ciepłą wodę wymieszać i odstawić na 30 minut. W tym czasie zrobić rozczyn z drożdży, rozpuszczając je w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do ciasta dodać sól i drożdże i ulubione ziarna. Wymieszać i wyrobić gładkie ciasto (przez około 3-5 minut). Odstawić do wysmarowanej olejem na 4 godziny. Po 1h złożyć ciasto pierwszy raz. Po kolejnej jeszcze raz. Przełożyć ciasto do formy i odstawić na około 1,5h. Piec w temperaturze 240 st przez 10 minut i potem w 215st przez 20 minut.
Studzić na kratce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz