środa, 3 sierpnia 2016

Kolejne podejście do domowych wędlin z szynkowara. Tym razem z mielonego mięsa wieprzowego zrobiłam szynkę ala konserwowa. Wyrazisty smak wieprzowiny naprawdę różni się od znanych ze sklepów szynek konserwowych. Warto zrobić taką wędlinę własnoręcznie.

Składniki:
- 1kg mięsa wieprzowego
- 2 łyżeczki peklosoli
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki żelatyny
- 100ml wody
- czosnek

Mięso mieliny, mieszamy z peklosolą i odstawiamy na 24 godziny. Następnie dodajemy wodę, żelatynę i rozgnieciony czosnek oraz pieprz. Układamy szynkę w szynkowarze dociskając każdą porcję dokładnie (ja wkładam do szybkowaru najpierw worek przeznaczony do mrożenia i w nim układam mięso- łatwiej wtedy wyciągnąć gotową szynkę). Pozostawiamy w lodówce kolejne 24h. Następnie parzymy szynkę przez 2 godziny w temp 80st. Przestudzony szynkowar odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.



0 komentarze:

Prześlij komentarz