środa, 3 sierpnia 2016

W moim domu wszyscy lubimy mięso, jednak czasami ma się ochotę na coś innego, choć ze standardowymi dodatkami. Tym razem padło na burgery. Nie z wieprzowiną, nie z wołowiną ani z kurczakiem, tylko z kotletem z fasoli. Oto moje pierwsze vegeburgery!

Składniki na bułki (4 sztuki):

- 125ml mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka masła
- 1/2 jajka
- 8g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli

- 1/2 jajka i sezam do posypania

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić aż podwoi swoja objętość. Podzielić na 4 równe części i uformować płaskie bułki (i tak sporo urosną, ale zależy nam na tym, żeby nie były zbyt wysokie, bo będzie trudno jeść). Posmarować bułki roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Pozostawić bułki w ciepłym miejscu aż podwoja po raz kolejny swoją objętość (około 30-45minut). Piec w temperaturze 200st. przez 15-20 minut.

Vegeburgery:
- puszka białej fasoli
- 1 mało jajko (lub 1/2 dużego)
- sól
- pieprz
- czosnek
- papryka ostra wędzona
- bułka tarta

Fasolę odcedzić, rozgnieść widelcem, dodać przyprawy, jajko i bułkę tartą. Wyrobić masę, z której uformuje się 4 kotlety. Kotleciki usmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Sos do burgerów:
- majonez
- musztarda
- jogurt naturalny
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz

Połączyć majonez z musztardą do smaku (wg Waszych preferencji). Dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Przed "poskładaniem" burgerów przeciętą na pół bułkę opiekam na suchej patelni żeby była chrupiąca w środku. Na dolną połówkę nakładam ketchup, sałatę lodową, kotlet, pomidor i ogórek, na sam wierzch nakładam sos do burgerów, przykrywam wszystko drugą połówką bułki i... Smacznego! Idealne z pieczonymi w piekarniku frytkami.



0 komentarze:

Prześlij komentarz