wtorek, 9 sierpnia 2016

Pyszny i pożywny obiad? To na pewno zupa! Zainspirowana grzybową z makaronem stworzyłam jej azjatycką wersję smakową.

Składniki:
- bulion
- makaron typu noodle
- tofu
- suszone grzyby różnych rodzajów (u mnie grzyby shitake, mun, podgrzybki, koźlarze)
- czosnek
- imbir
- papryka chilli
- pasta miso
- sos sojowy
- olej sezamowy
- glony wakame
- kiełki lub szczypior/ dymka do dekoracji

Bulion podgrzewamy, wrzucamy do niego namoczone, wypłukane i pokrojone grzyby. Gotujemy aż będą miękkie. Dodajemy posiekany czosnek, imbir i chilli. Tofu kroimy w kostkę i wrzucamy pod koniec gotowania, po wyłączeniu gazu dodajemy pastę miso do smaku oraz doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym. Przygotowany wg instrukcji na opakowaniu makaron nakładamy do miski, posypujemy glonami wakame (używam suszonych) i zalewamy wszystko gorącą zupą. Posypujemy kiełkami.


0 komentarze:

Prześlij komentarz