Jedna z ulubionych potraw mojego Męża. Chrupiące placki i kruche, delikatne mięsko wieprzowe z warzywami i sosem. Rzadko jemy smażone, ale raz na jakiś czas można sobie dogodzić takimi rarytasami. Polecam!
Składniki na gulasz:
- mięso wieprzowe
- czerwone wino
- cebula
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku (wędzona)
- mąka pszenna
- czosnek
- pieczarki
- papryka czerwone
- marchew
- natka pietruszki
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę w piórka, czosnek siekamy. Pozostałe warzywa wg uznania. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, podsmażamy paprykę w proszku, mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju z papryką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę i czosnek oraz podlewamy czerwonym winem. Dusimy mięso do miękkości wtedy dodajemy resztę warzyw. Na końcu posypujemy natką pietruszki.
Składniki na placki:
- ziemniaki
- marchew
- cebula
- czosnek
- jajko
- płatki owsiane
- mąką
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze do połączenia składników (ale nie na papkę, zostawcie małe kawałeczki ziemniaków i marchewki). Smażymy na rozgrzanym oleju niezbyt grube placki aż do zrumienienia, odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Placki podajemy z gulaszem i kwaśną śmietaną. Choć przepyszne są również same :-)
niedziela, 30 lipca 2017
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz