niedziela, 6 grudnia 2015

Planujecie przyjęcie? Idealną przekąską będą kanapeczki! Szybkie do zrobienia, w kilku rodzajach z ulubionymi dodatkami na pewno przypadną do gustu Waszym gościom.

Do wszystkich kanapek podstawą są grzanki z bagietki. Kroję bagietkę w kanapeczki, skrapiam oliwą i podpiekam w piekarniku rozgrzanym do 200st. aż zaczną się rumienić.



Kanapki z serem pleśniowym i gruszką:
- świeże gruszki
- miód
- goździki
- brązowy cukier
- ser blue stilton (lub inny Wasz ulubiony ser pleśniowy)
- świeży tymianek do dekoracji

Gruszki pokroić w ósemki, włożyć do garnka podlać wodą, dodać miód, brązowy cukier i goździki. Zagotować i gotować aż gruszki będą miękkie, ale żeby się nie rozpadały. Na grzanki ułożyć ser i gruszki. Udekorować tymiankiem.






Kanapki z ricottą i kaparami:
- ser ricotta
- papryka czerwona
- kapary duże

Smarujemy grzanki serkiem riccota, układamy paprykę pokrojona w plastry i kapary.





Kanapki z papperoni i salami:
- ostra papryka pepperoni w słoiku
- salami
- ser ricotta

Smarujemy grzanki ricottą papryczki zawijamy w plaster salami i wbijamy wykałaczką w grzankę.






Kanapki z szynką serrano rukolą i mozzarelą:
- mini kulki mozzareli
- pomidorki truskawkowe
- rukola
- ser ricotta
- szynka serrano

Grzanki smarujemy ricotta, układamy plaster szybki serrano, rukolę. Na wykałaczkę nabijamy połówkę pomidorka truskawkowego i kulke mozzareli. Przebijamy grzankę.


0 komentarze:

Prześlij komentarz